Kategoriat
Neuleohjeet Ompelu

Ompele kiva raglan collegepaita

Kategoriat
Neuleohjeet Ompelu

Ompele kiva raglan collegepaita

Collegepaita on muodikas, naisellinen ja aloittelijakin osaa sen ommella.

Pidätkö collegevaatteista, mutta haluaisit niihin ripauksen naisellisuutta? Tämän paidan juju on rypytetyt raglanhihat. Ohjeessa koot XS-XXXL. Voit valita kuviollisen kankaan tai lisätä paitaan erilaisia merkkejä. Yksivärisessä kankaassa hihasauman rypytykset antavat paidalle ulkonäköä. Vain oma luovuutesi on rajana. Puhvihihojen tekeminen on helppoa.

Tarvitset

Hyvä tietää:

Kaavat sisältävät saumanvaran 0,8 mm. Tee testiompelu kankaalle ja varmista, että ommel on joustava. Ommel ei saa katketa, jos venytät saumaa.

1. Aseta kappaleet oikeat puolet vastakkain

Aseta kappaleet siten, että kankaan ulkopuolet eli oikeat puolet on toisiaan vasten. Vaatteen sisäpuolelle jäävä puoli on tällöin ulospäin. Tätä puolta kutsutaan nurjaksi puoleksi.

2. Leikkaa kangas langansuuntaan

Langansuunnalla tarkoitetaan yleensä kudotun kankaan loimilankojen suuntaa. Neuloksessa langansuunta on silmukkajonon suuntainen. Näet silmukkajonon katsoessasi kangasta läheltä, sen keskelle muodostuu pieni V- kirjain. Langansuunta merkitään kaavassa joko nuoliviivamerkillä tai lyhenteellä LS. Langansuunta kankaassa määritellään hulpioreunasta mittaamalla.

3. Leikkaa taitteelta

Kun leikataan kappale taitteelta, työskennellään tällöin puolikkaan kaavan kanssa, joka tarvitsee peilikuvan parikseen. Jotta molemmat puolet tulee leikattua identtisiksi, taita kangas kaksin kerroin langansuunnan suuntaisesti. Paikkaa, josta kangas on taitettuna, kutsutaan taitteeksi.  Taitteelta pystyt leikkaamaan kappaleen molemmat puolet identtisiksi. Voit leikata kappaleen kankaasta saksilla tai prym.ergonomics pyöröleikkurilla (610474).

4. Kohdistusmerkit ja hakit

Kaavakappaleissa on pieniä viivoja, jotka osoittavat ulkoreunalta kaavan sisään päin. Tiedätkö niiden merkityksen? Niitä kutsutaan hakeiksi ja niiden käytetään kappaleiden kohdistamiseen. Nämä merkit pitää siirtää kankaaseen leikkaamisen yhteydessä. Kohdistusmerkit auttavat sinua ompelemisessa.  Kun ompelet kahta kappaletta kiinni toisiinsa, ja molemmissa on hakki, sinun pitää huolehtia, että merkit kohtaavat toisensa ommellessasi saumaa kiinni.  Tämä helpottaa esimerkiksi pitkien saumojen ompelemista ja estää rypyt tai venymisen. Jos hakki löytyy vain toisesta kappaleesta, sen vastapari on varmaankin saumakohta (kuten hihan pyöriöllä, joka pitää kohdistaa olkasaumaan).

Tärkeää: tee hakit leikkaamalla terävillä saksen kärjillä kankaan reunaan pienen pieni merkki. Hakki saa olla korkeintaan puolet saumanvaran pituudesta, jotta saumaan ei jää reikää.

Peitetikkisaumurista: Tikkaus tekee vaatteesta ryhdikkäämmän ja viimeistellymmän. Saumassa on neljä kangaskerrosta, ja päällitikkauksella saumasta tulee litteämpi ja vähän jäykempi. Malli on rento ja naisellinen – eikä se siksi välttämättä tarvitse tikkauksia, ja pärjäät hyvin pelkällä saumurilla.

Ohje:

Kaavan tulostaminen

Tulosta kaavat tarvikeluettelon linkistä. Valitse ennen tulostamista tulostimen kokoasetukseksi 100 % tai ”todellinen koko”. Tulosteesta löytyy koon tarkastusruutu 4 cm x 4 cm. Varmista, että laatikko vastaa tulostetulla sivulla merkittyä kokoa mittaamalla mittanauhalla (282121). Jos mittakaava on oikea, voit jatkaa eteenpäin. Jos ei, säädä tulostusasetuksia, kunnes saat oikean koon.  Liimaa A4- arkit toisiinsa saadaksesi kokonaisen kaavan. Voit nyt leikata kaavakappaleen reunoja pitkin halutussa koossa.

Kankaan leikkaaminen

Aseta kaavakappaleet kankaalle, muista langansuunta. Kiinnitä kaavat kankaaseen nuppineuloilla (029265). Teemme myöhemmissä vaiheissa välisilityksiä, joten on hyvä käyttää lasipäisiä nuppineuloja, jotta nuppineulojen päät ei sula kuumuudessa.  Prym.ergonomics pyöröleikkuri (610474) soveltuu hyvin joustavien kankaiden leikkaamiseen, jotta kangaskerrokset eivät luista erilleen. Pyöröleikkurilla leikkaaminen on tehokasta ja aikaa säästävää.

Muista merkitä hakit

Merkitse hakit heti kankaan leikkausvaiheessa. Erityisesti hihan etumerkki on tärkeä, jotta hiha istuu hyvin. Hihan etumerkistä tiedät, kumpi pitkistä saumoista yhdistetään etukappaleeseen. Jos etumerkki unohtuu leikkausvaiheessa merkitä, ei hätää; hihasaumoista pidempi kuuluu takapuolelle. Voit merkitä leikkaamisen sijaan hakit liidulla, esimerkiksi prym.ergonomics liiturissalla (610955).

Tässä mallissa hihan etuhakki on erityisen tärkeä, että rypytys tulee tasaisesti raglansaumaan. Muista merkitä myös miehustan keskietu- ja keskitakamerkit.

Ennen ompelun aloittamista tarkasta nopeasti pari asiaa: langoita ompelukone/saumuri/peitetikkikone ja säädä langankireys kohdilleen. Käytä testaamiseen leikkaamisesta ylijääneitä palasia. Jos saumurisi ei ole leikkaavaa mallia, varaa pienet sakset lähelle. Laita silitysrauta lämpiämään ja varaa nuppineulatyyny lähelle. Nyt voit aloittaa ompelun.

Hihasaumat

Aloitetaan ompelemalla rypytyslangat hihasaumoihin ompelukoneella. Ommel tehdään hihakappaleen pitkään kaarevaan saumaan saumanvaran puoliväliin etu- ja takasaumaan.  Säädä tikki pitkäksi ja langankireys saa olla löysä. Voit tehdä harjoitusompeleen jämäpaloihin. On tärkeää, että pystyt helposti vetämään langanpäistä, jotta kangas rypyttyy. Älä vedä liikaa, ettei lanka lähde kokokaan pois. Rypytyslanka jää piiloon, kun hiha yhdistetään miehustaan.

Neulaa hihat etukappaleelle

Aseta hihat etukappaleelle (huom! etuhakki) oikeat puolet vastakkain kohdistaen hakit miehustasta ja hihasta huolellisesti ja kiinnitä nuppineuloilla. Hihasauma on pidempi, koska siihen tehdään rypytys.  Vedä nyt rypytyslangasta ja rypytä kangasta niin paljon, että saat hihan asettumaan etukappaleelle. Saumassa on neljä osiota, johon rypytystä muodostuu. Tee rypytyksestä mahdollisimman tasainen. Neulaa hiha huolellisesti miehustaan.

Ompele hihasauma

Voit nyt ommella hihasauman. Työskentele huolellisesti ja pidä huoli, että molemmat kangaskerrokset tulevat mukaan ompeleeseen. Työssä on paljon nuppineuloja, muista poistaa ne ennen saumurin leikkaavaa terää.

Hihansuun ja helman resorit

Taita hihansuun resori pituussuunnassa kaksinkerroin nurjat puolet vastakkain. Resorin ja hihansuun puolivälissä on hakit, kohdista ne ja kiinnitä nuppineulalla. Resori on vähän lyhyempi kuin hihansuu. Tästä syystä resoria pitää vähän venyttää ommellessa. Neulaa resori hihansuulle ja ompele kiinni saumurilla. Ompele helmaresori samoin miehustakappaleiden helmaan.

Vaihtoehto edistyneemmille ompelijoille:

Silitä saumanvarat hihan puolelle ja tikkaa peitetikkikoneella tai ompelukoneella.

Ompele helmaresori samalla tavalla. Resori on pidempi kuin hiharesori, mutta ompelu tapahtuu kuten edellä.

Ompele sivusaumat

Aseta etukappale takakappaleen päälle oikeat puolet vastakkain. Neulaa sivu- ja hihasaumat yhteen nuppineuloilla (029265). Huolehdi, että hihasaumat kohtaavat kainalossa. Ompele sauma hihansuusta helmaan resorista resoriin.

Pääntien resori

Ompele saumurilla pääntieresorin lyhyen sivun reunat yhteen oikeat puolet vastakkain.  Käännä resori kaksinkerroin pituussuunnassa nurjat puolet vastakkain. Sauma jää resorin sisäpuolelle. Kiinnitä avoimet reunat muutamalla nuppineulalla (029265) toisiinsa.

Ompele resori pääntielle

Kiinnitä pääntieresori pääntielle nuppineuloin (029265). Laita resorin sauma keskelle taakse tai toiseen olkasaumaan. Tee välisilitys tarvittaessa. Käännä työ niin, että paidan nurjapuoli on päälle päin ja resori jää paidan sisälle kuvan mukaisesti. Ompele saumurilla resori kiinni.

Viimeistely

Viimeiseksi tikataan hiha- ja helmaresorin saumanvarat, jotta ne eivät jää rumasti koholle ja saat samalla pääteltyä saumuriompeleen ”hännät”. Silitä saumanvara taakse päin ja tikkaa oikealta puolelta. Pidä huoli, että tikkaus osuu saumanvaraan nurjalla ja kiinnittää sen.

TÄRKEÄÄ: käännä saumuriompeleen häntä silitetyn saumanvaran alle, jolloin se kiinnittyy tikatessa piiloon, eikä ommel pääse purkautumaan (katso kuva).