Kategoriat
Käsityöohjeet Muut Neuleohjeet Ompelu

Collegepaidalle uusi elämä kirjomalla

Kategoriat
Käsityöohjeet Muut Neuleohjeet Ompelu

Collegepaidalle uusi elämä kirjomalla

Kirjomalla kukkia vanhaan collegepaitaan saat sen heräämään uuteen eloon!

Haluaisitko jotain uutta vaatekaappiisi? Sinun ei tarvitse lähteä kauppaan sen takia. Tarvitset lankaa, neulan ja tukikangasta uudistaaksesi vanhan collegepaidan. Ympäristö kiittää valinnastasi! Kukkamalli kirjotaan kolmella helpolla kirjontapistolla. Onnistuu hyvin vaikket olisi aikaisemmin kirjonut!

Vaihe 1 – Leikkaa tukikangas

Leikkaa tukikankaasta neliö 20x20cm tai vähän isompi kuin kirjotakehys.

Vaihe 2 – Piirrä malli

Jäljennä seuraavaksi mallikuva (lataa tästä). Kiinnitä tulostamasi mallikuva esimerkiksi maalarinteipillä ikkunaan tai muuhun valonlähteeseen, kuten tabletin ruutu. Kiinnitä tukikangas kirjontakehykseen ja jäljennä mallikuva valoa vasten tukikankaaseen Aqua trick marker- merkkauskynällä.

Vinkki: jos sinulla ei ole tulostinta, voit kiinnittää tukikankaan suoraan tabletin tai läppärin näyttöön jäljentämistä varten. Paina silloin merkitsemiskynää varovasti kangasta vasten, ettei näyttösi vahingoitu.

Vaihe 3 – Kiinnitä tukikangas

Kiinnitä seuraavaksi tukikangas vaatteeseen haluamaasi kohtaan. Aseta kangas mahdollisimman sileästi vaatteen päälle. Lämmitä silitysrauta yhdelle pisteelle, älä käytä höyryä. Kiinnitä tukikangas painamalla raudalla n. 30 sekuntia.

Vaihe 4 – Kiinnitä kirjontakehys

Kirjontakehys helpottaa kirjomista, koska se kiristää kankaan helpommin käsiteltäväksi. Aseta sisempi rengas vaatteen sisälle ja ulkorengas mallikuvan ja sisemmän renkaan päälle. Kiristä ruuvi ja olet valmis kirjomaan!

Vaihe 5 – Pujota lanka neulaan

Ota noin 30-40 cm kirjontalankaa. Liian pitkä lanka menee helposti solmuun. Pujota lanka neulansilmään ja vedä noin 10cm neulansilmän läpi.

Tee langan päähän solmu.

Vaihe 6 – Kirjo lehdet

Lehdet kirjotaan lehtipistolla. Se ei ole ollenkaan niin monimutkainen kuin miltä se näyttää. Katso lyhyt video piston tekemisestä.

Lehtipisto tehdään lehden kärjestä tyveen. Ompele ensimmäinen pisto kärjestä suoraan alas. Tee seuraavat pistot vuorotellen ensimmäisen piston molemmin puolin. Jatka koko lehden pituudelta tyveen saakka.

Vaihe 7 – Kirjo kukan terälehdet

Laakapistoilla täytetään kukan terälehdet. Pistot kirjotaan vieri viereen. Katso video piston kirjomisesta.

Vaihe 8 – Kirjo kukan keskusta

Kirjo seuraavaksi kukan keskiosa video-ohjeen mukaan. Se on paljon helpomaa, kuin miltä näyttää!

Langan päättely

On tärkeää, että päättelet langanpäät huolellisesti, jotta ne eivät ala irtoamaan pesujen yhteydessä.

Vaihe 9 – Tukikankaan poistaminen

Tukikangas irtoaa helposti, kun upotat sen kulhoon jossa on viileää vettä. Tukikankaan irtoamista voit nopeuttaa hieromalla sitä kevyesti sormillasi veden alla.

Valmis!