Kategoriat
Käsityöohjeet Muut Neuleohjeet Ompelu

Kirjonta puseron hihaan

Kategoriat
Käsityöohjeet Muut Neuleohjeet Ompelu

Kirjonta puseron hihaan

Tylsästä puserosta muodikkaaksi vaatteeksi

Kaikilla on yksivärisiä puseroita, jotka ovat ihan toimivia sellaisenaan. Mutta mitä jos tekisit puserolle pienen muodonmuutoksen? Ohjeen avulla kirjot sievän pienen kamomillakimpun puseron hihaan käyttäen neljää helppoa kirjontaommelta. Kukkakimppu on kirjottu neljällä erilaisella kirjontaompeleella; tikkipisto, varsipisto, ranskalainen solmupisto ja laakapisto. Ohjeessa kerrotaan, mikä kohta on kirjottu milläkin pistolla. Käytä kirjomiseen tylppäkärkistä neulaa, jotta kankaaseen ei tule reikiä (erityisesti, jos kirjot joustavia materiaaleja kuten trikoo).

Vaihe 1 – Piirrä malli

Lataa ja tulosta malli sekä leikkaa sopivan kokoinen pala siirtopaperista. Aseta mallikuva siirtopaperin päälle ja laita nämä yhdessä puseron päälle kohtaan, jonka haluat kirjoa. Siirrä kuva puseroon piirtämällä mallikuva terävällä esineellä, esimerkiksi kulmankääntäjällä. Kirjonnan jälkeen merkkiviivat lähtevät kankaasta pesemällä.

Vinkki: Kuvan siirtämistä helpottaa, jos pujotat kankaan alle jotakin kovaa, esimerkiksi pahvinpalan.

Vaihe 2 – Kiinnitä kirjontakehys

Seuraavaksi kiinnitetään kirjontakehys paikalleen. Aloita avaamalla kehyksen ruuvi ja irrota renkaat toisistaan. Aseta sisempi rengas vaatteen sisälle niin, että kuvio jää keskelle ja paina ulkorengas sen päälle ja kiristä ruuvia. Tarkasta, että kangas on tasaisen pingottunut ja langansuunnat suorassa. Vältä kankaan kiristämistä ulkorenkaan kiinnittämisen jälkeen, ettei kangas veny tai repeydy. Epätasaisen pingotuksen korjaamiseksi pitää ulkorenkaan ruuvia löysätä.

Vaihe 3 – Kirjontalangan jakaminen

Ota kirjontalankaa noin 25 cm ja jaa se kahtia = kolme säiéttä. Tee lankaan solmu ja pujota lanka neulan silmään.

Vaihe 4 – Tikkipisto

Kukkavarret kirjotaan tikkipistolla. Pistä neula kankaaseen langan ulostulokohdasta piston verran taaksepäin ja ulos piston verran eteenpäin. Neulalle siis otetaan kahden piston verran kangasta.

Vaihe 5 – Varsipisto

Tuo neula alta kankaan oikealle puolelle ja pistä se kankaan läpi kohdasta josta haluat varsipistoviivan alkavan. Tuo neula takaisin päälle edellisen piston vierestä, sen varrelta.

Vaihe 6 – Kirjo heinän vihneet

Pienet vihneet heinän varteem kirjotaan tikkipistolla.

Vaihe 7 – Ranskalainen solmupisto

Täytä kukkien keskiosa ranskalaisilla solmupistoilla. Pujota neula kankaan oikealle puolelle. Aseta neula alas työn päälle ja kierrä lanka tiukasti 2 kertaa neulan ympärille. Vedä neula näiden kahden silmukan läpi siten, että lankaan muodostuu kaksi solmua. Vie neula alas saman silmukan läpi ja päättele lanka työn takaosaan. Se, kuinka suuren haluat solmun olevan, riippuu siitä, kuinka monta kertaa kierrät langan neulan ympärille. Tämä ommel vaatii vähän harjoittelua. Kokeile sitä ensin harjoituskankaaseen.

Vaihe 8 –  Lehtien ja kukan terälehtien kirjominen

Viimeiseksi kirjotaan lehdet laakapistoilla. Pisto koostuu ompeleista, jotka on sijoitettu lähekkäin. Tuo neula oikealle puolelle lehden kärjestä ja vie neula nurjalle varren kohdalta. Sitten ylös aloituskohdan viereen ja takaisin varteen. Tikin pituuden tulee olla lyhyempi joka ompeleella, jotta saat työhön tyypillisen lehden muodon.

Vaihe 9 – viimeistely

On tärkeää, että päättelet langanpäät huolellisesti, jotta ne eivät ala irtoamaan pesujen yhteydessä. Voit halutessasi kiinnittää nurjalle puolelle palan tukikangasta varmistaaksesi, ettei kuvio ala purkaantumaan. Mini höyryrauta on kätevä, kun pitää silittää pieniä pintoja.

Vaihe 10 – Tukikankaan kiinnittäminen

Leikkaa tukikankaasta tarvittavan kokoinen pala ja aseta se kirjonnan nurjalle puolelle. Laita päälle silitysliina tai pala leivinpaperia ja kiinnitä tukikangas painamalla rautaa, älä liuúta. Anna jäähtyä. Nyt uudistettu puserosi on valmis!

Pieni kamomillakimppusi on valmis!