Kategoriat
Muut Ompelu Sisustus

Kirjottu lautasliina

Kategoriat
Muut Ompelu Sisustus

Kirjottu lautasliina

Kirjottu lautasliina

Kauniisti katettu pääsiäispöytä, tuoreet kananmunat, tuoksuvat sämpylät, kotitekoinen hillo, kuuma kahvi ja sitten paperilautasliinat? Ei missään tapauksessa! Kangaslautasliinat eivät ole vain paljon mukavampia ja ympäristöystävällisempiä, vaan ne voidaan myös kirjoa kauniisti ja niistä tulee todellinen katseenvangitsija pääsiäispöytään. Tässä ohjeet, kuinka kirjotaan pieni kukkakimppu ja kani neljällä yksinkertaisella kirjontaompeleella. Kivaa ja kaunista! Lautasliinojen kirjomiseen on käytetty neljää erilaista kirjontapistoa. Tikkipisto, linnunsilmäpisto, ranskalainen solmupisto ja laakapisto. Malliin on merkitty, mikä ommel on kirjailtu missä vaiheessa. Kudotuille kankaille, kuten pellavalle tai puuvillalle, tulee käyttää keskikokoista ja terävää kirjontaneulaa.

Vaihe 1 – Kuvansiirto
Tulosta kirjontakuvio. Aseta kangas kuvion päälle ja jäljennä kuva kankaalle merkkauskynällä esimerkiksi ikkunaa vasten, jolloin kuvio näkyy paperista kankaan läpi. Voit myös avata kirjontakuvion tabletilla tai PC:llä ja asettaa kankaan sen päälle. Tällä tavalla voit myös säätää kuvion kokoa helposti mieleiseksesi.

Vaihe 2 – Kuvansiirto
Aloita siirtämällä kuvio kankaaseen merkkauskynällä. Ohjeessa kuvio kirjotaan lautasliinan kulmaan.

Vaihe 3 – Kankaan kiinnittäminen kirjontakehykseen
Seuraavaksi lautasliina kiinnitetään kirjontakehykseen. Aloita avaamalla kehyksen ruuvi ja irrota renkaat toisistaan. Aseta kangas sisemmän renkaan päälle niin, että kuvio jää keskelle ja paina ulkorengas sen päälle ja kiristä ruuvia. Tarkasta, että kangas on tasaisen pingottunut ja langansuunnat suorassa. Vältä kankaan kiristämistä ulkorenkaan kiinnittämisen jälkeen, ettei kangas veny tai repeydy. Epätasaisen pingotuksen korjaamiseksi pitää ulkorenkaan ruuvia löysätä.

Vaihe 4 – Kirjonnan aloittaminen
Kukkavarsien kirjontaan tarvitsee n. 25cm pitkän kirjontalangan. Pujota lanka neulansilmään ja tee toiseen päähän solmu. Ohjeessa on käytetty teräväkärkistä #20 kirjontaneulaa.

Vaihe 5 – Kukkavarsien kirjominen
Kukkavarret kirjotaan tikkipistolla. Pistä neula kankaaseen langan ulostulokohdasta piston verran taaksepäin ja ulos piston verran eteenpäin. Neulalle siis otetaan kahden piston verran kangasta. Ompele tikkipistot itseesi päin eli ylhäältä alas.

Vaihe 6 – Solmu
Kun saat varren kirjottua, päättele lanka työn nurjalle puolelle.
Kirjo muut kukkavarret samalla tavalla. Voit halutessasi vaihtaa langan väriä.

Vaihe 7 – Kukan kirjominen
Seuraavaksi kirjotaan kukat linnunsilmäpistoilla. Aloita kirjominen kukan keskeltä.
Tuo neula kankaan oikealle puolelle ja tee lankalenkki kuten kuvassa. Pistä neula takaisin nurjalle samasta kohdasta ja tuo taas takaisin oikealle. Huolehdi, että lanka jää neulan kärjen alle ja vedä neula läpi kankaasta. Lopuksi terälehti kiinnitetään pienellä pistolla.
Tuo neula kankaan oikealle puolelle kohdasta, josta haluat seuraavan piston alkavan. Kirjo kaikki terälehdet näin. Päättele lanka lopuksi nurjalle puolelle.

Vaihe 8 – Kukkien keskustan kirjominen
Täytä kukkien keskiosa ranskalaisilla solmupistoilla. Pujota neula kankaan oikealle puolelle. Aseta neula alas työn päälle ja kierrä lanka tiukasti 2 kertaa neulan ympärille. Vedä neula näiden kahden silmukan läpi siten, että lankaan muodostuu kaksi solmua. Vie neula alas saman silmukan läpi ja päättele lanka työn takaosaan. Se, kuinka suuren haluat solmun olevan, riippuu siitä, kuinka monta kertaa kierrät langan neulan ympärille. Tämä ommel vaatii vähän harjoittelua. Kokeile sitä ensin harjoituskankaaseen.

Vaihe 9 – Lehtien kirjominen
Viimeiseksi kirjotaan lehdet laakapistoilla. Pisto koostuu ompeleista, jotka on sijoitettu lähekkäin. Tuo neula oikealle puolelle lehden kärjestä ja vie neula nurjalle varren kohdalta. Sitten ylös aloituskohdan viereen ja takaisin varteen. Tikin pituuden tulee olla lyhyempi joka ompeleella, jotta saat työhön tyypillisen lehden muodon.

Vaihe 10 – Kirjo jäljellä olevat kuviot
Jatka työ loppuun kirjoen kaikki kuvion osat edellä esitetyillä pistoilla.

Vaihe 11 – poista merkinnät
Kun olet valmis, voit poistaa näkyvät merkinnät merkkauskynän toisella päällä.

Kirjo pääsiäispupu
Voit kirjoa myös pääsiäispupun näiden ohjeiden mukaan. Kirjo ääriviivat tikkipistoilla. Älä ota liian pitkää lankaa, ettei lanka sotkeudu kirjontakehyksen ruuviin tai lankaan muodostu solmuja. Kirjo mieluummin vaiheittain.

Äiriviivojen jälkeen voit tehdä pupulle silmän ranskalaisella solmupistolla. Poista merkkauskynän jäljen kankaasta, kun pupu on valmis.