Kategoriat
Käsityöohjeet Muut Ompelu

Kukkien kirjonta

Kategoriat
Käsityöohjeet Muut Ompelu

Kukkien kirjonta

Kevät- ja kesäfiiliksiä kirjontarenkaan kukkaniityssä

Kirjo itsellesi oma kukkaniitty! Moderni ja yksinkertainen malli nostaa tämän perinteisen käsityötekniikan uudeksi suosikeista. Ohjeen myötä opit suosituimmat perus kirjontapistot ja saat kauniin pastellisävyisen kukkaniityn kotiisi.

Tarvitset

  • Kirjontakehys 19cm (611679)
  • Silmäneulasetti (128600)
  • Aqua Trick merkkauskynä (611808)
  • Kirjontasakset (611445)
  • Langanpujotin LED- valolla (611125)
  • Pohjakangas (puuvillaa tai pellavaa n. 170-240g/m)
  • Kirjontalankaa haluamissasi väreissä 1 tokka/väri
  • MALLIKUVA

Vaihe 1 – Leikkaa kangas

Leikkaa kankaasta 30x30cm pala. Kangasta jää reilusti kirjontakehyksen ympärille, jotta voit työn edetessä kiristää sitä reunoista tarvittaessa.

Vaihe 2 – Jäljennä mallikuva kankaalle

Aloita jäljentämällä mallikuva.

Vaihtoehto 1: Tulosta mallikuva ja teippaa se ikkunaan. Teippaa kangaspala mallikuvan päälle. Materiaalin pitäisi olla niin ohutta, että mallikuva kuultaa kankaan läpi. Piirrä mallikuva kankaalle Aqua trick- merkkauskynällä.

Vaihtoehto 2: Jos sinulla ei ole mahdollisuutta printata mallikuvaa, voit asettaa kankaan suoraan tabletin tai läppärin ruudun päälle ja jäljentää kuva sitä kautta. Varo painamasta liian lujaa, jotta näyttö ei vahingoitu.

Vaihe 3 – Kankaan kiinnittäminen kirjontakehykseen

Seuraavaksi kangas kiinnitetään kirjontakehykseen. Aloita avaamalla kehyksen ruuvi ja irrota renkaat toisistaan. Aseta kangas sisemmän renkaan päälle niin, että kuvio jää keskelle ja paina ulkorengas sen päälle ja kiristä ruuvia. Tarkasta, että kangas on tasaisen pingottunut ja langansuunnat suorassa. Vältä kankaan kiristämistä ulkorenkaan kiinnittämisen jälkeen, ettei kangas veny tai repeydy. Epätasaisen pingotuksen korjaamiseksi pitää ulkorenkaan ruuvia löysätä.

Vaihe 4 – Kirjontalangan erottelu

Kirjontalanka on yleenssä tokassa, jossa on 8 m lankaa ja langassa on kuusi säiettä. Tämän mallin kirjonnoissa käytetään kolmea säiettä per väri, paitsi solmupistossa, jossa tarvitset kuusi säiettä. Säikeet erotellaan vain vetämällä tarvittava määrä säikeitä erikseen tokasta.  Yksi tokka jokaista väriä riittää tähän kirjontaan.

Vaihe 5 – Kirjonnan aloittaminen

Laita lanka neulansilmään ja vedä lankaa n. 10cm välttääksesi sen irtoamisen neulansilmästä kesken työn. Langan on hyvä olla 30-40cm pitkä kokonaisuudessaan.  Pidempi lanka solmuuntuu helposti. Solmi langan toiseen päähän solmu, jotta ensimmäiset pistot eivät karkaa oikealle puolelle.

Vaihe 6 – Kirjontapistot

Mallissa on käytetty viittä erilaista kirjontapistoa – älä huoli, ne ovat ihan helppoja oppia. Alla linkit ohjevideoihin, miten kirjoa tikkipisto, lettipisto, varsipisto, laakapisto ja ranskalainen solmupisto.

Vaihe 7 – Merkintöjen poistaminen

Näkyvät merkkauskynän jäljet voit poistaa kastamalla kankaan veteen tai kostuttamalla jälkeä veteen kastetulla sormella.

Vaihe 8 – Viimeistely

Jos haluat jättää kirjonnan kehykseen, sinun pitää kiinnittää kangas siihen. Tee näin: leikkaa ylimääräinen kangas pois niin, että jätät kangasta reunoille 2-3 cm. Harsi kankaan ympäri kuvan mukaisesti. Jätä langanpäätä alkuun ja loppuun n. 10 cm. Kiristä lankaa ja solmi langanpäät yhteen tiukasti. Leikkaa ylimääräinen lanka pois. Valmis!