Kategoriat
Neuleohjeet Ompelu

Collegepaidan ompelu

Kategoriat
Neuleohjeet Ompelu

Collegepaidan ompelu

Yksinkertainen ohje unisex collegepaidan ompeluun – itselle tai lahjaksi

Kaipaanko saumurisi ommeltavaa? Tässä on helppo ohje trendikkään collegepaidan ompelemiseen. Mukava ylisuuri malli sopii jokaiselle. Valitse mieleisesi kangas, värit ja kuosit, ja ompele lempipaita itsellesi tai lahjaksi. Ohjeessa koot XS-XXXL ja collegepaita voidaan ommella myös ilman peitetikkisaumuria. Ompelu onnistuu niin aloittelijoilta kuin kokeneemmiltakin saumurin tai peitetikkisaumurin käyttäjiltä. Aloita rohkeasti!

Hyvä tietää:

Kaavat sisältävät saumanvaran 0,8 mm. Tee testiompelu kankaalle ja varmista, että ommel on joustava. Ommel ei saa katketa, jos venytät saumaa.

1. Aseta kappaleet oikeat puolet vastakkain

Aseta kappaleet siten, että kankaan ulkopuolet eli oikeat puolet on toisiaan vasten. Vaatteen sisäpuolelle jäävä puoli on tällöin ulospäin. Tätä puolta kutsutaan nurjaksi puoleksi.

2. Leikkaa kangas langansuuntaan

Langansuunnalla tarkoitetaan yleensä kudotun kankaan loimilankojen suuntaa. Neuloksessa langansuunta on silmukkajonon suuntainen. Näet silmukkajonon katsoessasi kangasta läheltä, sen keskelle muodostuu pieni V- kirjain. Langansuunta merkitään kaavassa joko nuoliviivamerkillä tai lyhenteellä LS. Langansuunta kankaassa määritellään hulpioreunasta mittaamalla.

3. Leikkaa taitteelta

Kun leikataan kappale taitteelta, työskennellään tällöin puolikkaan kaavan kanssa, joka tarvitsee peilikuvan parikseen. Jotta molemmat puolet tulee leikattua identtisiksi, taita kangas kaksin kerroin langansuunnan suuntaisesti. Paikkaa, josta kangas on taitettuna, kutsutaan taitteeksi.  Taitteelta pystyt leikkaamaan kappaleen molemmat puolet identtisiksi. Voit leikata kappaleen kankaasta saksilla tai prym.ergonomics pyöröleikkurilla (610474).

4. Kohdistusmerkit ja hakit

Kaavakappaleissa on pieniä viivoja, jotka osoittavat ulkoreunalta kaavan sisään päin. Tiedätkö niiden merkityksen? Niitä kutsutaan hakeiksi ja niiden käytetään kappaleiden kohdistamiseen. Nämä merkit pitää siirtää kankaaseen leikkaamisen yhteydessä. Kohdistusmerkit auttavat sinua ompelemisessa.  Kun ompelet kahta kappaletta kiinni toisiinsa, ja molemmissa on hakki, sinun pitää huolehtia, että merkit kohtaavat toisensa ommellessasi saumaa kiinni.  Tämä helpottaa esimerkiksi pitkien saumojen ompelemista ja estää rypyt tai venymisen. Jos hakki löytyy vain toisesta kappaleesta, sen vastapari on varmaankin saumakohta (kuten hihan pyöriöllä, joka pitää kohdistaa olkasaumaan).

Tärkeää: tee hakit leikkaamalla terävillä saksen kärjillä kankaan reunaan pienen pieni merkki. Hakki saa olla korkeintaan puolet saumanvaran pituudesta, jotta saumaan ei jää reikää.

Valmistelut:

1. Tulosta kaavat

Tulosta kaavat linkistä. Valitse ennen tulostamista tulostimen kokoasetukseksi 100 % tai ”todellinen koko”. Tulosteesta löytyy koon tarkastusruutu 4 cm x 4 cm. Varmista, että laatikko vastaa tulostetulla sivulla merkittyä kokoa mittaamalla mittanauhalla (282121). Jos mittakaava on oikea, voit jatkaa eteenpäin. Jos ei, säädä tulostusasetuksia, kunnes saat oikean koon.  Liimaa A4- arkit toisiinsa saadaksesi kokonaisen kaavan. Voit nyt leikata kaavakappaleen reunoja pitkin halutussa koossa.

2. Kankaan leikkaaminen

Aseta kaavakappaleet kankaalle, muista langansuunta. Kiinnitä kaavat kankaaseen nuppineuloilla (029265). Teemme myöhemmissä vaiheissa välisilityksiä, joten on hyvä käyttää lasipäisiä nuppineuloja, jotta nuppineulojen päät ei sula kuumuudessa.  Prym.ergonomics pyöröleikkuri (610474) soveltuu hyvin joustavien kankaiden leikkaamiseen, jotta kangaskerrokset eivät luista erilleen. Pyöröleikkurilla leikkaaminen on tehokasta ja aikaa säästävää.

Tärkeää:

Älä unohda merkitä hakkeja. Voit merkitä leikkaamisen sijaan hakit liidulla, esimerkiksi prym.ergonomics liiturissalla (610955).

3. Koneen säädöt

Ennen ompelun aloittamista tarkasta nopeasti pari asiaa: langoita ompelukone/saumuri/peitetikkikone ja säädä langankireys kohdilleen. Käytä testaamiseen leikkaamisesta ylijääneitä palasia.

Jos saumurisi ei ole leikkaavaa mallia, varaa pienet sakset lähelle. Laita silitysrauta lämpiämään ja varaa nuppineulatyyny lähelle. Nyt voit aloittaa ompelun.

Collegepaidan ompeleminen:

4. Neulaa olkasaumat etu- ja takakappaleesta yhteen

Aseta etu- ja takakappale päällekkäin oikeat puolet vastakkain olkasaumoista ja neulaa ne kiinni nuppineuloin (029265). Ompele olkasaumat 0,8 mm saumanvaralla yhteen.

4a. Vaihtoehto edistyneemmille ompelijoille

Jos sinulla on peitetikkisaumuri, voit seuraavaksi tikata sauman. Silitä saumanvara takakappaleen puolelle ja ompele tikkaukset. Voit tehdä tikkaukset myös tavallisella ompelukoneella, muista käyttää joustavaa ommelta mahdollisuuksien mukaan. Tikkaus tekee vaatteesta ryhdikkäämmän ja viimeistellymmän.

5. Ompele hihasaumat

Seuraavaksi kiinnitetään hihakappaleet miehustaan. Neulaa hihapyöriö kädentielle oikeat puolet vastakkain.  Pyöriön keskellä on kohdistusmerkki olkasaumalle.

Ompele sauma saumurilla. Hihasaumaa ei tikata, koska se tekee saumasta vähän kovan. Voit halutessasi silittää saumanvarat hihanpuolelle.

 

6. Hihansuun ja helman resorit

Taita resoripalat kaksinkerroin pituussuunnassa nurjat puolet vastakkain. Kohdista hakit resorin puolivälistä ja hihansuun puolivälistä ja neulaa kiinni oikeat puolet vastakkain. Resoripala on vähän lyhyempi kuin hihansuu ja joudut vähän syöttämään kangasta ommellessa. Ompele saumurilla.

6a. Vaihtoehto edistyneemmille ompelijoille

Silitä saumanvarat hihan puolelle ja tikkaa peitetikkikoneella tai ompelukoneella.

Ompele helmaresori samalla tavalla. Resori on pidempi kuin hiharesori, mutta ompelu tapahtuu kuten edellä.

7. Pääntien resori

Ompele saumurilla pääntieresorin lyhyen sivun reunat yhteen oikeat puolet vastakkain.  Käännä resori kaksinkerroin pituussuunnassa nurjat puolet vastakkain. Sauma jää resorin sisäpuolelle. Kiinnitä avoimet reunat muutamalla nuppineulalla (029265) toisiinsa.

8. Ompele resori pääntielle

Kiinnitä pääntieresori pääntielle nuppineuloin (029265). Laita resorin sauma keskelle taakse tai toiseen olkasaumaan. Tee välisilitys tarvittaessa. Käännä työ niin, että paidan nurjapuoli on päälle päin ja resori jää paidan sisälle kuvan mukaisesti. Ompele saumurilla resori kiinni.

9. Ompele sivusaumat

Seuraavaksi ommellaan sivusaumat. Neulaa sivu- ja hihasaumat yhteen oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla (029265). Huolehdi, että hihasaumat kohtaavat kainalossa. Ompele sauma hihansuusta helmaan resorista resoriin.

10. Viimeistely

Viimeiseksi tikataan hiha- ja helmaresorin saumanvarat, jotta ne eivät jää rumasti koholle. Silitä saumanvara taakse päin ja tikkaa oikealta puolelta. Pidä huoli, että tikkaus osuu saumanvaraan nurjalla ja kiinnittää sen.

TÄRKEÄÄ: käännä saumuriompeleen häntä silitetyn saumanvaran alle, jolloin se kiinnittyy tikatessa piiloon, eikä ommel pääse purkautumaan (katso kuva).

Ompele collegepaita ohje